Grand Prix Zandvoort

De historie van de Formule 1 Grand Prix op het Circuit van Zandvoort is een lange en bewogen geschiedenis. Het circuit is in 1948 gebouwd, op initiatief van een groep ondernemers onder leiding van de heer J.G. de Klerk, en was oorspronkelijk een racebaan voor het publiek. Het circuit heeft vele veranderingen ondergaan sinds de eerste Grand Prix in 1952, met raceactiviteiten die zich uitstrekken van lokale races tot internationale evenementen. In 2021 won Max Verstappen als eerste Nederlander de Grand Prix van Zandvoort.

Max Verstappen won als eerste Nederlander de Grand Prix van Zandvoort
Max Verstappen won als eerste Nederlander de Grand Prix van Zandvoort

De Grand Prix van Zandvoort

Het eerste internationale race evenement op het circuit van Zandvoort was de Grand Prix in 1952. Het was een gedenkwaardig jaar voor de Formule 1, omdat het de eerste race was die door de FIA werd georganiseerd. De race werd gewonnen door de Italiaanse coureur Alberto Ascari, die in zijn Ferrari een moeiteloze overwinning behaalde.

Het Circuit van Zandvoort bleef een populaire locatie voor internationale races en heeft vele legendarische momenten gezien. In het seizoen van 1956 werd de Grand Prix van Nederland gewonnen door de Engelsman Stirling Moss, waardoor hij de tweede Britse coureur was die de race won. In 1958 won de Nederlandse coureur Carel Godin de Beaufort de laatste Grand Prix op het circuit.

Circuit gesloten

In 1971 werd het circuit echter gesloten vanwege veiligheidsproblemen. Na vele jaren van herstelwerkzaamheden keerde de Formule 1 in 1985 terug naar het circuit, ditmaal onder de naam “Circuit Park Zandvoort”. De race werd gewonnen door de Braziliaanse coureur Ayrton Senna, die de eerste overwinning behaalde met zijn Lotus.

Het Circuit Park Zandvoort bleef een populaire locatie voor internationale races tot 2011. Helaas werd het circuit in dat jaar gesloten vanwege veiligheidsproblemen, maar het is nu weer open en klaar voor de Formule 1-races van 2021.

Formule 1 op Zandvoort

Fans van de Formule 1 kunnen niet wachten om weer een Grand Prix te zien op het circuit van Zandvoort. De historie van de races op het circuit is een leerzame en inspirerende aanmoediging voor iedereen die deelneemt aan de Formule 1-race. Het is een mooie erfenis die we kunnen doorgeven aan de toekomstige generaties.